کولستئاتوما چیست؟
کولستئاتوما کیست های متشکل از سلول های مرده بر روی پرده گوش که به وسیله ی جراحی برداشته می شود هستند. کولستئاتوما همان توده گوش خوش خیم است که از انباشته شدن سلول های مرده بر روی هم بوجود می آید. این سول های مرده رفته رفته زیاد می شوند و تشکیل یک توده می دهند که در نهایت به استخوانچه های گوش صدمه می رسانند. در نتیجه باعث عدم تعادل، افت عملکرد ماهیچه و افت شنوایی می شوند.
زمانی که این توده ایجاد می شود باعث احساس پری و کم شنوایی در گوش می شود. راه درمان آن نیز با جراحی است که نباید به تعویق افتد. درمان دیر هنگام این اختلال باعث آسیب زدن به دیگر ساختارهای گوش می شود که در این هنگام باعث کم شنوایی می شود که برگشت ناپذیر است.
کلستئاتوما معمولاً به دلیل عملکرد ضعیف شیپور استاش و همچنین عفونت در گوش میانی رخ می دهد. گاهی ممکن است این توده به دلایل مختلف اکتسابی یا وراثتی ایجاد شود. دلیل عمده این بیماری عفونت گوش است. بعد از عمل جراحی، آلرژی و یا حساسیت قسمت شیپور استاش تضعیف شده و باعث بوجود آمدن یک فضای خالی پشت گوش می شود. همین امر موجب می شود که پرده گوش به سمت این محفظه خالی کشیده شده و مکان مناسبی برای تجمع سلول های مرده به وجود بیاید.
علائم کولستئاتوما
- احساس پر شدگی گوش
- درد گوش
- وزوز گوش
- ترشحات به همراه بوی بد
- افت شنوایی
اگر فرد زمان زیادی پس از ابتلا به این بیماری اقدامی برای درمان نکند این توده گوش به بخش های دیگر سرایت می کند و باعث عدم تعادل در فرد می شود. در نتیجه باعث عفونت گوش میانی و حتی مننژیت می شود.
برای تشخیص این بیماری فرد پس از مشاهده علائم باید به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کرده و معاینه شود. اتوسکوپ دارای یک لامپ در قسمت بالایی خود است که متخصص به وسیله آن وجود یا عدم وجود توده در داخل گوش را شناسایی می کند.
درمان
تنها راه درمان برای این بیماری جراحی می باشد. نه دارویی برای این بیماری وجود دارد و نه به طور طبیعی از بین می رود. جراحی ۲ تا ۳ ساعت به طول می انجامد و بیمار تحت بیهوشی کامل می باشد. در طول جراحی توده برداشته می شود و قسمتهای آسیب دیده گوش نیز ترمیم می شود. در صورت شکسته شدن استخوانچه گوش باشد یک عمل دیگر بر روی گوش انجام شود تا استخوان ها نیز ترمیم شوند.