پیرگوشی چیست؟
از بین رفتن تدریجی و مداوم شنوایی در هر دو گوش که مربوط به دوران پیری است و اثرات کم شنوایی به مرور زمان افزایش مییابد و با عوامل ژنتیکی و محیطی مرتبط است را پیرگوشی میگویند.
به خاطر تغییرات تدریجی در ابتدا خیلی از افراد از آن آگاه نیستند. در اکثر مواقع این ای ضعف شنوایی بر توانایی شنیداری در صداهای با فرکانس بالا اثر گذار میباشد (زنگ تلفن، صداهای زنگ خانه و…) توانایی شنیداری این افراد در صداهای بم، در ابتدا تحت تأثیر قرار نمیگیرد.
یکی از دلایل اصلی بروز پیرگوشی، قرار گرفتن طولانیمدت در معرض سر و صدا است. افراد مبتلا به پیرگوشی اغلب بیان میکنند که گفتار به اندازه کافی بلند است، اما واضح نیست، گویا گوینده مِنمِن میکند یا زیر لب چیزی میگوید.
شنوایی انسان نتیجه تبدیل امواج صوتی به امواج الکتریکی است. این فرایند بستگی به ارتعاش سلولهای ظریف در گوش داخلی دارد. سر و صدا و عوامل دیگر میتوانند به این سلولهای موئی آسیب برسانند. چنانچه آنها از بین بروند، هرگز رشد نمیکنند و در نتیجه فرد مبتلا به اختلال شنوایی برگشتناپذیر میشود.
عوامل موثر بر پیرگوشی
- از بین رفتن گیرندههای حسی در گوش داخلی
- افزایش سن
- عوامل ارثی
- عوارض جانبی برخی داروها
- عوارض بیماری های مختلف
- قرار گرفتن در مجاورت صداهای بلند به صورت مداوم، یا صداهای انفجاری به صورت غیر مداوم یا مداوم
علائم پیرگوشی
پیرگوشی معمولا بر توانایی شخص در شنیدن صداهای با فرکانس بالا تأثیر میگذارد. با پیشرفت کم شنوایی، ممکن است شنیدن گفتار دیگران به ویژه در مکانهای پُر سر و صدا دچار مشکل شود. فرد صدا را میشنود، اما درک نمیکند یا اشتباه درک میکند.
نحوه تشخیص پیرگوشی
اگر فرد سالمندی دچار مشکل شنوایی در هر دو گوش شود، پزشک به احتمال زیاد به پیرگوشی مشکوک میشود. قبل از تشخیص پیرگوشی، پزشک ابتدا مجرای گوش و پرده گوش را معاینه میکند تا مسدود شدن در اثر تجمع جرم گوش، التهاب و عفونت در گوش نباشد. در صورت نیاز به بررسیهای بیشتر، پزشک معمولا فرد را به شنواییشناس ارجاع میدهد. شنواییشناس با انجام تست شنوایی سنجی و سایر آزمونهای شنوایی نوع و میزان کم شنوایی را مشخص میکند و بررسی میکند که آیا فرد مبتلا به پیرگوشی است.
راه های درمان
درمان کامل برای پیرگوشی معمولا به زمان نیاز دارد. روشی که متخصصان حوزههای مختلف سلامت را درگیر کند میتواند سودمند باشد. همچنین کم شنوایی اغلب اجتنابناپذیر تلقی میشود. برخی افراد نمیدانند که میتوان پیرگوشی را درمان کرد. برخی از افراد به دلیل آنچه دیگران درباره آنها فکر میکنند تمایلی به استفاده از سمعک ندارند. سمعکها برای افرادی که شنیدن آنها در موقعیتهای پُر سر و صدا مشکل است میتواند مفید باشد.
افراد مبتلا به پیرگوشی میتوانند از سمعکهای نامرئی و پشت گوشی استفاده کنند. در مواردی که بینایی و مهارت دست فرد سالمند ضعیف است، سمعک پشت گوشی انتخاب بهتری است.